ИЗБОРИ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ 2017
ПРОВЕРКА НА ЗАДЪЛЖЕНИЯ
КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ
СИГНАЛИ ЗА КОРУПЦИЯ
ПОРТАЛ ЗА АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ
Оползотворяваме с грижа за обществото и природата
Новини
На 14 октомври – Петковден, с тържествена литургия и курбан за здраве ще се отбележи 130 години от освещаването на храм „Св. Параскева” в гр. Бяла Слатина.
09.10.2017

130 години храм „Св. Параскева” Бяла Слатина
В кратката кондика е записано, че е тържествено осветен през 1887 година на Петковден от тогавашния Врачански Митрополит Константин. Строителството на църквата е организирано от свещеник Марин поп Андреев (1840 – 1916), а участие в благочестивото начинание вземат много белослатинци. Някои помагат с дарения в пари, други с труд, трети с личните си животни за превоз. Храмът е кръстокуполна базилика от дялан лицев камък. Разширен е през 1938 година. Пристроен е нов притвор, а дървеният балкон е заменен със стоманобетонен. Тогава иконостасът дело на тревненски майстори е заменен с нов изработен от софийски резбари. Подменени са и иконите. Цялата зография следва т. нар. академичен стил.

Витражните стъкла са дело на художника.- монументалист Васил Габровски.
Между новите придобивки на храм “Св. преподобна Параскева” е  чешмата със стенопис по проект на иконографа Марио Беров, която е осветена през 2006 година. През есента на 2008 година в навечерието на храмовия празник Марио Беров поставя новата храмова икона над входа - мозайка на света Параскева, като прототипът е взет от храма в град Яш, където се съхраняват мощите на преподобната.
През месец май 2017г. църковното настоятелство при храм „Св. Параскева”- гр. Бяла Слатина подава искане до Директора на Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет за финансово подпомагане и извършване на неотложни ремонтни дейности с оглед съхранението на прицърковния сграден фонд, използването му по предназначение и повишаване на функционалността му за посрещане на по-голям приток от вярващи православни християни.
Основен акцент се поставя на следните видове СМР: цялостен ремонт на покривната конструкция на прицърковните сгради; изграждане на цокъл от гранитогрес на прицърковната сграда; цялостно боядисване на фасадата на прицърковната сграда; облицовка на первазите на прозорците на прицърковната сграда, с поставено  осветление на двора.
Благодарим за изключителната подкрепа на народния представител г-н Красен Кръстев и кмета на община Бяла Слатина инж. Иво Цветков!!!
Нашата църква има 130 годишна история и е един от културните символи на Бяла Слатина.
Поради липсата на постоянна музейна сбирка и нуждата от популяризиране на християнските и културни ценности от  историята на нашия град, възниква идеята за създаване на постоянна експозиция в свободната балконска част на храм „Св. Параскева” гр. Бяла Слатина. Храмът разполага със стари икони, стари богослужебни книги, църковна утвар и други експонати, показващи историята на храма и нашия град.
    Проектът „Безценното наследство” - изграждане на църковна музейна сбирка на Неформална гражданска група „Светлик” се финансира по Програма за малки проекти, администрирана от сдружение "Първи юни" и изпълнявана с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България".
Тече подготовка по събиране на материали, ценни реликви, фото документи и др.
Част от иконите от параклиса, който е бил на мястото на днешния храм, се реставрираха от Марио Беров. Важна част от проекта бяха  и предвидените чествания и беседи.
Първото честване бе  на 2-ри юни,  ден на Ботев  и загиналите за свободата и независимостта на Отечеството. В храма се събраха много учители, ученици и граждани на Бяла Слатина, които  почетоха паметта на Ботев и неговите четници - един от които е Кольо Черкеза, погребан в църковния двор. Беше изнесена кратка историческа беседа и отслужена панихида на гроба на Кольо Черкеза - 90 години от неговата кончина.
    Втората беседа „Вяра, надежда и любов”, която е част от проекта „Безценното наследство” , бе проведена на 20 септември, под мотото: „Градим живота си с Вяра! Крепим го с Надежда! Обичаме го с Любов! И помъдряваме като София!”
    Заедно с най- малките ученици от НУ „Цани Гинчев”, децата от Прогимназия „Св.Климент Охридски” и наши съграждани  се обсъдиха християнските добродетели, какви са начините да даваме най-доброто от себе си.
    В седмицата, посветена на 130 години от основаването на храма, се подготвя юбилеен вестник „Светлик”.
    По традиция всяка година на храмовия празник почетен гост е Негово Високопреосвещенство Врачанският Митрополит. И тази година той ще дойде, за да благослови миряните. За празника ще бъдат поканени областният  управител Малина Николова, депутатите – г-н Красен Кръстев и г-н Слави Нецов и много други гости.

Светлина Берова    

 
Потърсете в сайта
ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ И ПРОГРАМИ
СЕДМИЧЕН ОБЗОР
ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
МАНДАТ 2011 - 2015 г.