ПОЛИТИКА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИ ДАННИ
Общ Устройствен План на град Бяла Слатина.
СИГНАЛИ ЗА КОРУПЦИЯ
КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ
ПОРТАЛ ЗА ОБЩЕСТВЕНИ КОНСУЛТАЦИИ
КОМИСИЯ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО
INTERNATIONAL ASSET BANK
ВРЕМЕТО В БЯЛА СЛАТИНА
Новини
„Автограф за Вас“ на чаша вино с Димитър Христов и Анна Багряна.
11.09.2020

Отдавнашна традиция е в дните на белослатинския панаир да се провеждат срещи с литературни творци, концерти, както и да се уреждат изложби.

В традиционната рубрика на читалището „Автограф за Вас“ този ден се събраха литература, музика и картини под надслов „Живот в любов, стихове и картини“. Срещата е по-необичайна – гостува ни не един автор, а цяло семейство – Анна Багряна, Димитър Христов и дъщеря им Оксана.

Тук са и творци от нашия край – Василка Цачева – литературен критик, председател на Общинското краеведско дружество „Сребреня“ и главен „виновник“ и основен двигател за днешната среща, поетите Красимира Милчева, Павлина Иванова, Цветан Диковски…, почитатели на словото и музиката, Боряна Петкова – зам. кмет „Хуманитарни дейности и интеграция“ на община Бяла Слатина и председател на нашето читалище.

 „Любовта и виното опиват

както красотата в мрачен ден.

Често красотата е горчива

и в това е чарът й свещен.“

Така започва една негова „Наздравица за любовта“. Димитър Христов е български бард, автор на няколко поетични книги, на пиеси и преводи от руски, украински, македонски, сръбски. Прави авторски песни по много от стиховете си. Свири на китара.

Директор е на Съюза на българските писатели, член на Съюза на българските журналисти и на Дружеството на писателите в Македония.

А тя е украинска писателка, поет, драматург и преводач със звънкото име Анна Багряна и казва:

„Залепват петите ми в асфалта горещ

на моя град,

но не успявам да пусна корени –

всяка мисъл за завръщане

вече

е свързана

единствено с Теб."


Тя рисува и картини, които бяха изложени в читалището.

Завършила е украинска филология в националния университет „Тарас Шевченко” в Киев. Пише за деца и възрастни. Член е на Националния съюз на писателите на Украйна и на Асоциацията на украинските писатели . В България я довежда любовта. Живее и твори в София. Има няколко издадени книги, преведени на различни езици. На българския читател е позната с книгите си „Завръщане”, „Котва за двама” и „Сбъднати мечти: разкази за детството на известни украинци”. Превежда на украински език „Вечната и святата” на Елисавета Багряна, стихове на Дора Габе и Димчо Дебелянов.

И двамата са носители на много престижни награди. Анна Багряна е отличавана за книгите си с поезия, за драматургия и белетристика, някои от наградите са Международната украинско-немска премия „Олес Гончар”, „Маруся Бек”/Канада/, а за превода на избрани стихове на Елисавета Багряна е носител на наградата „Летящо сребърно перо”/България/ и др.

А Димитър Христов е носител на наградите „Владимир Башев“, „Димчо Дебелянов”, наградата за поезия на СБП, „Златно перо” на СБЖ и много други.

Дъщеря им Оксана, макар само на седем годинки, обича да измисля приказки и да рисува. Има дори вече и своя книжка и е рисувала и в една книга на майка ѝ.

 

И те тримата – заедно в читалището. Той – с негови стихове, песни и китара, тя – с картини и нейни стихове на украински и преведени, и малката Оксана със своите приказки.

Заедно с техния родолюбив жест – дарение от книги за библиотеката. Сърдечно благодарим за това! Благодарим за възможността да се докоснем до изкуството Ви, мили хора! Това бе наслада и пиршество на духа, среща с изкуството и любовта, по време на панаирните дни в Бяла Слатина! Бъдете здрави, все така влюбени и щастливи!

 

Защото както казва самият Димитър Христов:

„…

можеш да добруваш,

пътят ти е дълъг

и не се отказвай –

любовта е празник.“

 

Нека не се отказваме, скъпи приятели, от този дълъг път – празникът на любовта.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Потърсете в сайта
ЧАСТИЧЕН ИЗБОР ЗА КМЕТ НА КМЕТСТВО СОКОЛАРЕ - 27 СЕПТЕМВРИ 2020 Г.
КОРОНАВИРУС
БАНКОВИ СМЕТКИ
ОТЧЕТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОГРАМАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОБЩИНА БЯЛА СЛАТИНА ЗА МАНДАТ 2015 Г. - 2019 Г.
ПРОВЕРКА НА ЗАДЪЛЖЕНИЯ
ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ И ПРОГРАМИ
НАБОР ОТ ДАННИ
МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА - БЯЛА СЛАТИНА
ЗА ВАС ИНВЕСТИТОРИ
ПОРТАЛ ЗА АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ
СПИСЪК С УСЛУГИ
Местоположение